Boldogság sziget

"Legyél önmagad, mert mindenki más már foglalt." Oscar Wilde

Segítség a napi taposómalomhoz! Vigyor

Ma már sokfelől hallunk arról , hogyan is kellene élnünk, táplálkoznunk, mit együnk, mit ne együnk, mivel egészítsük ki az étrendünket. Szerintem fontos ebben az esetben is, hogy ismerjük magunkat. Érzékenyek vagyunk-e valamire, hol van a gyenge pontunk, nem csak fizikailag, hanem lelkileg is. Hiába akarunk magunkra kényszeríteni egyfajta módszert, ha az nem való nekünk. Mindig mérjük fel, hogy mi az, amit tartósan, nap mint nap el tudunk végezni, bár azért nem baj, ha egy kicsi erőszakot kell magunkon elkövetni, főleg akkor, ha teljesen meg szeretnénk változtatni például az étrendünket.

Van néhány szempont, amit feltétlenül figyelembe kell vennünk, akármelyik konyha mellett döntünk:

Belső karbantartás – napi feladat!

Nagyon lényeges a napi rendszeresség, valamint az, hogy ismerjük meg szervezetünk igényeit és ehhez keressük és találjuk meg a megfelelő segítséget belsőnk számára! Így legalább esélyt adhatunk magunknak bizonyos betegségek elkerülésére.

Lelkünk szervizelése – rendkívül fontos!

Én hiszek abban, hogy a fejünkben megszületett gondolatokat vetítjük ki magunk köré. Ezért nem mindegy, hogy vélekedünk pl. magunkról. Ha szereted magad, mások is szeretni fognak. Szerintem itt is nagyon fontos az önismeret, ez az alapja mindennek.

Legyen minden nap legalább fél óra önmagadra. Csendesedj el, gondold át a napodat, a kérdésekre és problémákra találd meg a válaszokat. Lesz olyan, amit csak később tudsz elintézni, ne rágd magad miatta, “csomagold” be egyenlőre, “tedd fel” valamelyik polcra, ha itt lesz az ideje, úgyis megoldod! Kérj bátran segítséget, tanácsot ha tényleg elakadtál valahol, akkor viszont ne szégyelld!

 

Egészségmegőrző ajánlások

Szerkesztés alatt!

 

CleanLife asztali víztisztító

 

Különféle étrendek!

VEGETARIANIZMUSzoldsegek.jpg

vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, melynek követője bármilyen állat megölésével elkészített táplálék elfogyasztását elveti. Több formában létezik, aszerint, hogy a húson kívül mely ételek fogyasztása tilos. Vannak, akik elutasítják a tejet és a tejkészítményekettejtermékeket vagy a tojást. A szigorúbb vegán táplálkozás semmilyen állati eredetű ételt nem enged meg, tehát ezek sem fogyaszthatók, és még a mézet is tiltják. A nyers-evők emellett még főtt vagy sült ételeket sem esznek.

Sok vegetáriánus számára ez nemcsak táplálkozási gyakorlat, hanem egy kiterjedt eszmerendszer vagy világnézet, melyet az a fő törekvés jellemez, hogy az ember a lehetőségeihez mérten minél kevesebb állatnak okozzon szenvedést, különös tekintettel a tudatos, fejlett idegrendszerrel rendelkező állatokra. Mások a húsevést más okból utasítják el, például azért, mert nem szeretik, undorodnak a nyers hústól, vagy pedig azért, mert a diétájuk nem engedi meg.

                                                   

                                              A LIBRI kínálatából       libri-jamie.jpg

 

A vegetarianizmus története

A vegetarianizmus először Indiában és tőle függetlenül az ókori görög világban jelent meg. Mindkét kultúrában kezdettől fogva vallási-filozófiai törekvések része volt. Következetes, az egész közösségben gyakorolt vegetáriánus életmódot egy természeti népnél, vagy őslakos közösségben sem találtak.
További említések az ókori Indiából, Egyiptomból és az ókori görög civilizációkból származnak. Az ó-egyiptomi papok, a perzsa Zarathustra hívei, a buddhizmus, később a zen-buddhizmus követői mind vegetáriánusok voltak. A híres ókori görög filozófusok, orvosok: PlatónSzókratészPüthagoraszEpikuroszHippokratész szintén vegetáriánusok voltak és tanítványaikat is következetesen vegetáriánus étrendre szoktatták, mivel felismerték annak az az emberi szervezetre tett hatását. Platón az ideális államról írt könyvében kitér a polgárok táplálkozására is, amelyben csak növényi eredetű étel kerül az asztalukra. A táplálkozási gyakorlat mindkét előfordulása szorosan kötődött az állatok irányában felvállalt erőszakmentességhez (melyet Indiában ahimsza néven ismernek), fő pártfogói pedig a vallási csoportok, illetve filozófusok voltak.  

A vegetarianizmus irányzatai

A vegetarianizmusnak több, különféle irányzata létezik, melyeket – az eredeti jelentéssel ellentétben – a növényi ételek mellett fogyasztott egyéb állati eredetű élelmiszerek alapján különböztethetünk meg. Ebben az esetben a szempont nem az állati eredetű élelmiszerek egészségre gyakorolt hatása, hanem a vegetáriánus eszmeiség. Az egyéb állati eredetű élelmiszerek rendszerint nem kapcsolódnak közvetlenül az állat leöléséhez, közvetett módon azonban hozzájárulhatnak ahhoz, valamint a kegyetlen vagy kedvezőtlen tartási körülmények miatt az állatok teljes élethosszig való hányattatásához, illetve (elkerülendőnek ítélt) környezetterheléshez vezethetnek.

-   Szemivegetarianizmus
A fogyasztható állati eredetű nyersanyagok baromfihússal és hallal bővülnek. (Meg kell jegyeznünk, hogy a szemivegetarianizmus egy mai "divatirányzat", és valójában semmi köze a vegetarianizmus eredeti céljához, az erőszakmentességhez.)
-   Ovo-lakto vegetarianizmus
A növényi élelmiszerek mellett tojást (latinul ovum), illetve különféle állatok tejét (latinul lac) és/vagy az abból készült tejtermékeket is fogyasztó személyek táplálkozása.
-   Ovovegetarianizmus
A növényi ételek mellett tojást is fogyasztó személyek táplálkozása.
-   Laktovegetarianizmus
A növényi ételek mellett különféle állatok tejét és/vagy az abból készült tejtermékeket is fogyasztó személyek táplálkozása.
-   Veganizmus
A veganizmus (vagy szó szerint vett vegetarianizmus) gyakorlója a vegán, aki tisztán növényi ételeket fogyaszt, vagyis minden állati eredetű élelmiszert mellőz a táplálkozásából. A vegán filozófia követője a táplálkozás mellett más tekintetben is törekszik úgy élni, hogy azzal ne okozzon szükségtelenül szenvedést az állatoknak, illetve ne támogassanak olyan vállalkozásokat, amelyek az állatok célzott kizsákmányolására épülnek vagy azzal közvetlen kapcsolatban állnak. Így jellemzően nem vásárolnak bőrből vagy szőrméből készült, illetve állatokon tesztelt termékeket sem.

Egészségügyi megközelítésteknos_dinnyet_eszik.jpg

Tápértékek és tápanyagok

A közhiedelemmel ellentétben nem jellemző különösebben a vegetáriánusokra a gabonahúsok (szejtán), a szójakockák, a szójagranulátumok, a növényi alapú kolbászfélék, illetve az egyéb, kifejezetten húsok helyettesítésére és imitálására szolgáló termékek fogyasztása. Ezek a termékek elsősorban a vegetáriánus életmód kezdetén kaphatnak nagyobb szerepet, amikor az egyén jellemzően a megszokott ételeit próbálja elkészíteni hús nélkül. A tudatos vegetáriánusok jelentős része idővel a keleti konyha felé fordul, amely nagy számban tartalmaz teljes értékű növényi ételeket. A mindennapos vegetáriánus étrend a zöldségek és gyümölcsök mellett rendszerint nagy választékban és számtalan módon felhasználva tartalmazza az alábbiakat:

-   Gabonák (barna rizs, köles, árpa, hajdina, amaránt, búza, tönkölybúza, rozs, zab…)
-   Száraz hüvelyesek (babok, borsók, lencsefélék; sárgaborsó, csicseriborsó, vörös lencse, urad dál, mung dál…)
-   Olajos magvak (dió, mogyoró, szezámmag, lenmag, napraforgómag, kókuszdió, mandula…)
-   Egzotikus fűszerek (chili, fahéj/kasszia, fekete kősó, gyömbér, hing, kardamom, kalonji, koriander, kurkuma, lepkeszegmag, mustármag, római kömény, szegfűbors, szegfűszeg…)

A helyesen összeállított, tejet, tejterméket és tojást tartalmazó vegetáriánus étrend az elterjedt vélekedés szerint tartalmazza az egészség megőrzéséhez szükséges összes tápanyagot.

A helytelenül összeállított vegetáriánus étrend számos hiánybetegséget előidézhet, sok betegségben előidézhet állapotromlást (elég csak egy vashiányos anémiára gondolni), ezért a vegetáriánus étrendre való áttéréskor tanácsos táplálkozási szakember (dietetikus) segítségét is igénybe venni. Gyermekek számára felügyelet nélküli követése az idegrendszer és a test fejlődésének visszamaradását idézheti elő.

Az étrend gondos összeállítása a vegyes táplálkozás esetében is hasonló jelentőséggel bír, elmulasztása pedig szintén komoly egészségügyi szövődményekhez vezethet, ahogy azt az elhízás, a cukorbetegség és az egyéb, úgynevezett civilizációs betegségek rohamos terjedése is mutatja.

Forrás: WIKIPÉDIA

RECEPTEK

Lakto vega receptek

5 perces tészta vacsora recept5-perces-teszta-vacsora.jpg

hozzávalók / 2 adag tésztához

1 ek vaj, 1 ek olívaolaj, 2 szál rozmaring, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg tészta (capellini),
2 dkg parmezán sajt,
a tálaláshoz petrezselyem ízlés szerint, 2 teáskanál olívaolaj (extra szűz)

elkészítés

Rakjuk fel a tésztának a vizet főni.
Egy magas falú serpenyőbe a felhevített olaj meg vaj keverékére dobjuk rá a rozmaringot, majd a vékonyra szeletelt fokhagymát.
Amikor a víz forr, rakjuk bele a tésztát, és főzzük két percig.
Egy néhány merőkanálnyi főzővizet rakjunk a serpenyőbe, majd a tésztát is adjuk hozzá. Folytassuk a tészta főzését és ha szükséges, merjünk még hozzá a főzővízből.
Szórjuk meg a fele parmezán sajttal, és keverjük el.
Szedjük ki két tányérra, hintsük rá a maradék sajtot meg a petrezselyem zöldjét. Locsoljuk meg az extra szűz olívaolajjal.

Forrás: www.nosalty.hu

Amerikai káposztasalátaameriaki_kaposztasalata.jpg

hozzávalók / 4 adag

A salátához: 1 kis fej káposzta, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kis fej vöröshagyma
A majonézhez:
1 dl napraforgó olaj, 1 db tojássárgája
A tartármártáshoz:
15 dkg tejföl, 0.5 kk bors (durvára tört),1 teáskanál só,
2 teáskanál cukor, 1 fél citromból nyert citromlé
elkészítés
A gyökérzöldségeket és a hagymát meghámozzuk, a káposzta külső leveleit eltávolítjuk és valamennyi zöldséget nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd besózzuk és állni hagyjuk.             Eközben elkészítjük 1 tojás sárgájából a majonézt és a fűszerekkel ízesítve, a tejföllel tartármártást készítünk belőle.  A besózott zöldségeket jól kifacsarjuk és összekeverjük a mártással. Pár órára behűtjük, hogy az ízei összeérjenek.

Forrás: www.nosalty.hu

Arany burgonya hagymával receptarany_burgonya_hagymaval.jpg

hozzávalók / 4 adag

80 dkg újburgonya, 30 dkg vaj, 5 fej vöröshagyma, néhány ág friss kakukkfűágacska, 4 db babérlevél, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, olívaolaj, só, frissen őrölt fekete bors
elkészítés
Az újburgonya héját megtisztítjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd a főzővizében hagyjuk kihűlni.
A vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a felkarikázott hagymát, a babérleveleket és a kakukkfüvet. Süssük 10-15 percig, míg a hagyma szép aranyszínt nem kap.
A burgonyát vágjuk vastagabb szeletekre, és adjuk a hagymás alaphoz. Olívaolajjal locsoljuk meg, és pirítsuk további 10 percig, sózzuk és borsozzuk.
Tálalásnál szórjuk meg a felaprított petrezselyemzölddel.

Forrás: www.nosalty.hu

Aszalt szilvás-étcsokis bonbon receptaszalt-szilvas-etcsokis-bonbon.jpg

hozzávalók / 1 adag
9 szem aszalt szilva, 6 kocka étcsokoládé, 1 tk mákolaj
Eszközök: 9 db fogpiszkáló, 1 hungarocell darabka  a csomagoláshoz:
bon-bon papírka, színes rafia szálak, papírdoboz

elkészítés
Az étcsokoládét mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Alacsonyabb fokozaton kb. 2 perc alatt szépen megolvad, de nem lesz teljesen híg. (Vízgőz felett is megolvasztható.) A csokoládéban elkeverjük az olajat.
Az aszalt szilvaszemeket egyenként fogpiszkálóra szúrjuk, és megforgatjuk a csokiban. (Én kettő fogpiszkálót használtam, hemperegettem, majd újra felszúrtam.) Miután kicsit lecsöpögött, felszurkáljuk a hungarocell darabkára, és hűtőszekrényben pár percig (minden türelmünket összeszedve) pihentetjük, amíg a csokoládé megdermed.

Forrás: www.nosalty.hu

Ovo vega receptek

Árva gulyás receptarva-gulyas.jpg

hozzávalók / 6 adag

1  nagy fej vöröshagyma, 3 ek napraforgó olaj, 3 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 7 db burgonya, 1 db tojás, 10 dkg liszt, só ízlés szerint, fűszerpaprika ízlés szerint, 1 csokor petrezselyem, 2 l víz

elkészítés
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megpirítjuk.
Felöntjük kb.
2 l vízzel, sózzuk. Ha felfőtt, hozzáadjuk a megpucolt, felaprított sárgarépát, fehérrépát. A krumplit is megpucoljuk, kockákra vágjuk, s ha majdnem puha a levesben a zöldség, beletesszük.  
A tojásból, a lisztből, kevés vízből galuskatésztát kavarunk. Ha megfőtt a krumpli, beleszaggatjuk a galuskát is. Ha szükséges, utána sózzuk, kevés paprikát teszünk bele, legvégül az apróra vágott,  petrezselymet.

Forrás: www.nosalty.hu

Babfasírt receptbabfasirt.jpg

hozzávalók / 6 adag
A babfasírthoz: 45 dkg fejtett bab (száraz bab), 2 db zsemle, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 db vöröshagyma, petrezselyem ízlés szerint, 1 tk só, bors ízlés szerint, 10 dkg zsemlemorzsa , a sütéshez: 3 dl napraforgó olaj.
elkészítés
A babot előző éjszaka beáztatjuk, majd másnap puhára főzzük.
Miután megfőtt, krumplinyomóval megtörjük (nem kell teljesen pépesre, maradhat darabos). Miután áttörtük, hűlni hagyjuk, közben megdinszteljük az apróra felkockázott hagymát, a zsemlét vízbe áztatjuk.
Miután kicsit kihűlt a bab és a hagyma, összekeverjük a zúzott fokhagymával, sóval, borssal, felaprított petrussal, tojásokkal és a kinyomkodott zsemlékkel. Korongokat formázunk belőle, zsemlemorzsában meghempergetjük, és forró olajban kisütjük.

Forrás: www.nosalty.hu

Banános-kávés sütemény receptbananos-kaves-sutemeny.jpg

hozzávalók / 4 adag

25 dkg rétesliszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna (sütőpor + tk), 1 késhegynyi sütőpor, 10 dkg margarin, 30 dkg cukor (kristály), 2 db tojás, 0.5 dl kávé (hideg), 40 dkg banán ((héja nélkül))
elkészítés

Előmelegítjük a sütőt, és kibélelünk egy őzgerincformát sütőpapírral. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. Hozzákeverjük az olvasztott margarint, a tojásokat, a kristálycukrot, a kávét és a pépesített banánt.
A jól kikavart süteménymasszát beleöntjük az előkészített formába, és az előmelegített sütőben (tűpróba!) megsütjük.

Forrás: www.nosalty.hu

Avokádós-paradicsomos penne receptavokados-paradicsomos-pene.jpg

hozzávalók / 2 adag

1 közepes db avokádó, 3 db paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1ek olívaolaj (extraszűz), só ízlés szerint, fehérbors ízlés szerint, 250g penne, 
elkészítés
A paradicsomok héját lehúzzuk, majd felkockázzuk őket. Az avokádót is felkockázzuk, és egy tálban összekeverjük a paradicsommal. Rányomjuk a fokhagymát, sózzuk, fehérborsot szórunk rá, majd meglocsoljuk olívaolajjal (ízlés szerint) és jól összekeverjük.
Eközben vizet forralunk a tésztának, melyet al denté-re főzünk.
Tányérra szedjük a pennét és rákanalazzuk a (HIDEG!) avokádós-paradicsomos gezemicét, összekeverjük és kész.

Forrás: www.nosalty.hu

Vega receptek

Árparizottó receptarparizotto.jpg

hozzávalók / 1 adag

Árpa (hát ha tudnám mennyi, talán 4 ek-nyi egy főre), 1-2 ek olaj, 1 marék borsó, fél kaliforniai paprika (lehet bátor is), 2 db újhagyma, néhány szem olívabogyó, só, bors, víz

elkészítés

Az árpát kevés olajon átpirítjuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és majdnem puhára főzzük. Ha szükséges, a vizet pótoljuk.
Ekkor hozzákeverjük a borsót, és készre pároljuk, a víznek le kell főni róla.
Hozzátesszük az apróra vágott kaliforniai paprikát és karikára vágott újhagymát, majd fedőt teszünk rá, és pár percig hagyjuk őket barátkozni.
Az olívabogyót addig összevágjuk, és a végén ezt is hozzákeverjük.

Almás-zelleres édesburgonyaleves receptalmas-zelleres_edesburgonyaleves.jpg

hozzávalók / 2 adag

300 g édesburgonya, 1 közepes db alma (savanykás), 1 közepes szár halványító zeller, 1 db salottahagyma, 3 dl víz, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 0.5 fél citromból nyert citromlé

elkészítés

Az édesburgonyát  meghámozzuk, húsát kisebb, közel egyforma darabokra vágjuk, fóliával bélelt tepsire tesszük. 200 fokra előmelegített sütőben, lefóliázva kb. 20 perc alatt puhára sütjük. Közben a salottát egészen finomra vágjuk és az olajon megdinszteljük.
Az almát meghámozzuk és apróra daraboljuk, a zellerszárat is felszeleteljük. Hozzáadjuk  a hagymához, és puhára pároljuk.
Felöntjük vízzel, beletesszük a sült édesburgonya darabokat és felforraljuk a levest. A tűzről lehúzva botmixerrel vagy turmixban pépesítjük.

Arab zöldséges serpenyő receptarab-zoldseges-serpenyo.jpg

hozzávalók / 4 adag

1 db piros kaliforniai paprika, 1 db sárga kaliforniai paprika, 1 db padlizsán,
2 kis db cukkini, 2 közepes db paradicsom, 1 nagy db vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 8 db datolya, 4 ek olívaolaj, 1 teáskanál római kömény, 1 teáskanál koriander, 1 teáskanál csípős fűszerpaprika, só ízlés szerint, 1 csokor koriander

elkészítés
A zöldséget megmossuk, tisztítjuk. A paprikát csíkokra, a padlizsánt és a cukkinit kockákra, a paradicsomot nyolcba vágjuk.
A hagymát és a fokhagymát meghántjuk. A hagymát vékony szeletekre, a fokhagymát apróra vágjuk. A datolyát kimagozzuk, hosszában négybe vágjuk. A koriandert megmossuk, jól lecsepegtetjük, majd apróra vágjuk.
Az olajat egy wokban felforrósítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, padlizsánt, cukkinit, hagymát és fokhagymát, állandóan kavarva kb. 4 percig sütjük.
Hozzákeverjük a paradicsomot és a datolyát. A fűszerekkel és sóval fűszerezzük, majd lefedve, közepes hőmérsékleten kb. 5 percig pároljuk. Megszórjuk az apróra vágott korianderrel.

Babos - gerslis egytál receptbabos-gerslis-egytal.jpg

hozzávalók / 2 adag

15 dkg gersli, 240 g vörösbab (konzerv) 20 dkg mexikói keverék (vagy vegyes zöldség), curry por ízlés szerint, só ízlés szerint, chili ízlés szerint,   2 dl víz

elkészítés

A száraz gerslit egy lábasban pirítani kezdjük, közben a mirelit zöldségeket hozzáadjuk. Átforgatjuk, kevergetjük, majd a babkonzerv levével felöntjük.
Még
2 dl vizet ráöntünk, sózzuk, curry-vel és chili-vel ízesítjük, és lefedve puhára főzzük.
Ha közben igényel még vizet, akkor öntsünk hozzá. Ha már megpuhult és beitta az összes levet, akkor belekeverhetjük a babot is, még egy percig főzzük, és már kész is.

Besameles burgonya receptbesameles_burgonya.jpg

hozzávalók / 4 adag

800 g burgonya (nem szétfövő), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 2 közepes db vöröshagyma, 2.5 dl alaplé, 2.5 ek. vaj (/margarin), 2 evőkanál liszt, 2.5 dl tej, szerecsendió ízlés szerint,
1 csokor petrezselyem (kis)

elkészítés

A burgonyát megmossuk, enyhén sós vízben, héjában megfőzzük. Hideg vízzel leöblítjük, meghámozzuk, néhány percig hűlni hagyjuk, és vékonyan felkarikázzuk.
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a húslevest felforrósítjuk.
2 ek. vajat/ margarint felolvasztunk, megfonnyasztjuk benne a hagymát.
Megszórjuk a liszttel, és habverővel kevergetve hozzáadjuk a forró húslevest, majd a tejet.
Szelíd tűzön, gyakran megkevergetve 8-10 percig főzzük. Sózzuk, borsozzuk, egy kevés szerecsendióval fűszerezzük, végül beleforgatjuk a burgonyát.
1 kk. vajjal/margarinnal kikenünk egy lapos sütőedényt, belesimítjuk a masszát, és 220°C-ra előmelegített sütőben 20-25 percig, enyhe pirulásig sütjük.
A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk, megszórjuk vele a burgonya tetejét, és azonnal tálaljuk.

Forrás: www.nosalty.hu

Csokitojás - szőlővel töltve receptcsokitojas-szolovel-toltve.jpg

hozzávalók / 4 adag

10 dkg szőlő (szép), 10 dkg étcsokoládé (jó minőségű ), 3 dkg fehér csokoládé

elkészítés
Megmossuk a szőlőt, hagyjuk megszáradni, a végükbe fogpiszkálót szúrunk. Gőz fölött felolvasztjuk az étcsokit, és beleforgatjuk a szőlőt.
Hagyjuk, hogy megkössön a csoki (én a kész, de még meg nem száradt szőlőket szikkadt kenyérbe szúrtam, hogy ne sérüljenek).
Ha megszáradt, felolvasztunk pár kocka fehér csokit, és díszítjuk a csokiszőlőket.
Kihúzzuk a fogpiszkálókat, és lehetőleg hűtőben tároljuk.

Forrás: www.nosalty.hu

 

Ayurvédikus étrend

Tulajdonképpen az ayurvéda az élet tudománya, természetes gyógymódokon alapuló rendszer ami megtanít minket kik is vagyunk valójában, milyen tulajdonságokkal rendelkezünk kívülről és belülről egyaránt, testtípusunkat, prakritinket meghatározza és ennek tudatában  megtanítja mi kedvező vagy kedvezőtlen a hosszú élethez, karmánk beteljesedéséhez.

Tehát mondhatjuk azt is  az ayurvéda maga az élet mértéke.

A jobb megértés érdekében szándékozom egyszerű emberi szavakkal elmagyarázni az alapokat. Tehát testfelépítésünket, szanszkrit nyelven a prakritinket a három dósa vagyis a három életerő dinamikája határozza meg. Pillanatnyi egészségünk vagy betegségünk ezektől a dósáktól függ. Ez a három dósa  avatapitta és kapha, fontossági sorrendben.

vata dósa a vezető, ennek a szanszkrit szónak a jelentése mozgató mozgásba hozó. Minden egyes mozgás, haladás a testünkben ennek a dósának a feladata nélküle a pitta és a kapha dósa mozgásképtelen. Példával élve a menstruációnk, a szívdobogásunk, a vastagbelünk perisztatikus mozgása, a vérkeringésünk és még sorolhatnám , mind a vata dósa munkája.

kapha jelentése a dolgok összetartása. Ez a dósa felelős a test építőanyagáért például a víz és az egyéb anyagok mennyisége szervezetünkben. Minden anyagcsere folyamat nyálkásítás, síkosítás az ő feladata. Példával élve az ízületek mozgásához  a folyadékot ez a dósa adagolja, az ödémás lábat a kapha dósa többlete okozza, a szervezetben felgyülemlett slejm is a többletet jelenti

pitta dósa jelentése az emésztő, a tűz, az epe. Mindenféle anyagcsere és emésztési folyamatok felelőse. Példával élve az emésztés és az agy működése, vagyis az információk megemésztése is ide tartozik.

A dósák három csoportja a vata, pitta és a kapha természetes állapotukban éltetik, segítik a
test működését, megzavart állapotukban pedig rombolják, pusztítják a testet.

Az ayurvéda Indiából származik, a legelső feljegyzések az egészség holisztikus megközelítéséről  szanszkrit nyelven kb. 3000 évvel ezelőtt vetették papírra annyit érdemes tudni hogy az ayurvéda a rigvéda upavédája. A szó ayurvéda jelentése áju= élet, véda= tudás.

A legrégebbi ayurvédikus rishi aki jelentős mennyiségű ayurvédikus feljegyzést hagyott az utókorra Csaraka volt, könyvének cime Csaraka-szamhíta.

Ebben az ayurvéda célkitűzése:

  1. a tökéletes egészséget támogatni és az életet meghosszabbítani.
  2. megelőzni a betegségeket, a betegség esetén pedig gyökerestől kiirtani a test mindenféle rendellenes működésével együtt.

” Akinek a dósái egyensúlyban vannak, akinek jó az étvágya, akinek a testszövetei normálisan működnek, akinek a kiválasztó funkciói egyensúlyban vannak,és akinek a személyisége, az elméje és az érzékei tele vannak örömmel, egészséges emberi lénynek tekinthető”

Forrás: http://www.brahmayurveda.hu

Az ayurvedikus táplálkozás tíz aranyszabálya

1. Mindig nyugodt, kellemes légkörben táplálkozzunk és arra figyeljünk, amit eszünk. Kerüljük az étkezés közbeni munkavégzést, olvasást vagy televíziózást. Ülve együnk. A nyugalomban és megfelelő időben elfogyasztott étel gyógyszerként hat: kiegyenlíti a doshákat, stabilizálja őket és fenntartja egészségünket.

2. Mindig legyen ízletes amit eszünk és ügyeljünk az ételek színére is.

3. Próbáljunk mindennap azonos időben étkezni és kerüljünk minden idegességet. Alaposan rágjuk meg az ételt. Soha ne együnk túl sokat. Az étkezést akkor kell befejeznünk, amikor kezdünk jóllakni de még nem telítődtünk teljesen.

4. Az étkezések között hagyjunk ki 3-6 órát, mert ennyi idő alatt emésztődik meg teljesen az étel. Ha nagyon éhesek vagyunk (ami nem egyenlő a jó étvággyal), ez annak a biztos jele, hogy testünk táplálékot követel. Ha nem érzünk éhséget, ne együnk.

5. Vizet vagy gyümölcslevet kortyolgathatunk az étkezések során, de az ital nem lehet jéghideg, mert akkor gyengíti az emésztőerőt. Az az ideális, ha az ételekhez meleg vizet iszunk, amibe esetleg kevés gyömbért is tettünk.

6. Túlnyomóan friss, hazai eredetű élelmiszereket fogyasszunk. Az ételek három-negyed részét melegen és frissen kell elfogyasztani, negyed részük állhat hideg táplálékból, mint a saláta. A meleg táplálék ugyanis könnyebben emészthető, mint a hideg. A meleg étel akkor a legemészthetőbb, ha fűszerezett és egy kevés zsírt (derített vajat) is tartalmaz. Többször melegített ételt lehetőség szerint ne fogyasszunk.

7. Esténként kerüljük az erjesztéssel készült tejtermékeket, az állati fehérjét és a rostban gazdag ételeket, mert mindez nehezen emészthető és az emésztőtűz este kisebb lánggal ég.

8. A fő étkezés lehetőleg mindig délben legyen, mivel az agni (az emésztés tüze) emésztőereje 12.00 és 13.00 óra között a legerősebb. Esténként csak könnyű ételeket fogyasszunk.

9. Étkezés után minden esetben pihenjünk, lazítsunk pár percet, mielőtt megint tevékenykedni kezdünk.

10. A helyes táplálkozás kialakításakor a legjobb módszer, ha megbízunk a saját testünkben. Mindig jelzi, hogy mire van szüksége. Ha hallgatunk testünk szükségleteire, minden, amit szívesen eszünk, hozzájárul szervezetünk kiegyensúlyozottságához.

Forrás: http://www.garuda.hu

 

RECEPTEK

Mit ajánl az Ayurveda a testtípusunk szerint?

A sárgaborsóból és csicseriborsóból készült lisztek nagy előnye, hogy vízzel keverve krémes állagot kapunk, ugyanakkor nem ragadnak a bélrendszerben, mint a fehér liszt (ami úgy működik, mint egy ragasztó). A borsófélék növelik a vatát, de így ghí-ben vagy olajban sütve sok pitta és kapha kerül beléjük, ezért kiegyensúlyozottá válnak.

Vatásoknak a pakora kiváló tápláló étel. Ha valaki sovány, segít a testtömeg növelésében. Az emésztés ereje növelhető , ha enyhén csípős vagy savanyú kiegészítőt fogyasztanak mellé (pl. egy csatni vagy savanyúság). A karfiol nagyon emeli a vatát, ezt az egyet érdemes kihagyniuk, inkább édesebb zöldségeket (sütőtök, sárgarépa, paprika) válasszanak, és jó hatással van rájuk a házisajt is.

Pittások emésztése általában nagyon jó, néha az étvágyuk túl erős. Érdemes vigyázni a túlevéssel, különösen az ilyen finom csemegékből. Jó párosítás hozzá a nem erős kókusz csatni. A zöldségek közül a padlizsán és a spenót billenti ki legjobban a pittát, nekik inkább a többi zöldség és a házisajt segít a testi egyensúly megőrzésében.

Kaphások emésztése lassú, ezért nekik különösen jó párosítás a pakorához egy csípős kísérő. Mértékkel ajánlott fogyasztaniuk, mert hízlal. Jó választás nekik a karfiol, spenót és mángold.

Wokos zöldséges főétel, a szabdzsi

Alapanyagok:

1,4 liter zöldség vegyesen max. 4 féle (pl. sárgarépa, cékla, spárga, karfiol, cukkini vagy sütőtök, zöldbab, esetleg kevés burgonya stb.)
8-10 db spenótlevél vagy mángoldlevél – elhagyható
10 dkg házisajt morzsolva vagy kockára vágva , 4 ek ghí vagy olaj, 1 db paprika apróra vágva

Fűszerek:

1 kk fekete mustármag, 1 kk egész római kömény, csipet asafoetida (hing), 2 ek friss gyömbér reszelve, 1 kk őrölt koriander, 1/4 kk kurkuma, 2 kk só, 2-3 ek joghurt vagy tejföl – elhagyható

-  Daraboljuk fel a zöldségeket, a répát 2-3 cm hosszú és 3-4 mm vtg. szálakra, a céklát 2-3 cm hosszú gyufaszálakra, a cukkinit hájastól negyedelt vagy felezett karikákra, a sütőtököt és burgonyát 1-1,5 cm-es kockákra. A spenótot vagy mángoldot csíkokra.
-  Készítsük el a házisajtot, és hagyjuk egy szűrőben lecsöpögni. Vagy ha előző nap készítettük és préseltük, vágjuk fel 1-1,5 cm-es kockákra.
-  Wokban vagy vastag aljú lábasban melegítsünk fel 4ek ghít vagy olajat forróra. Pattogtassunk ki benne 1 kk fekete mustármagot, fedő alatt.
-  Óvatosan pirítsunk meg benne 1 kk egész római köményt. Vigyázzunk, hogy ne feketedjen meg.

-  Szórjuk bele a porfűszereket: ¼ kk     asafoetida, 2 ek     friss gyömbér reszelve, 1 kk     őrölt koriander, 1/4 kk     kurkuma
-  Szórjuk bele a morzsolt vagy kockázott házisajtot, keverjük össze, és pirítsuk 2 percig.
-  Tegyük bele a lassan fővő zöldségeket (répa, cékla, burgonya, zöldbab, mángold), és
    pirítsuk, amíg a fűszerek egyenletesen bevonják őket (2-3 perc).
-  Tegyünk rá fedőt, de figyeljünk, hogy ne égjen le. Ha szükséges, önthetünk alá egy kevés vizet.
-  10-15 perccel később tegyük rá a gyorsabban fővő zöldségeket (cukkini, sütőtök, spenót), és sózzuk meg 2kk sóval. Főzzük még kb. 15 percig, amíg megpuhulnak a zöldségek (a cékla nem lesz olyan puha, mint a répa). Érdemes ellenőrizni egy kiskéssel.
-  Ha kész, vegyük le a tűzről, és keverhetünk bele 2-3 ek joghurtot.
-  Ehhez a zamatos ételhez egyszerű fehér rizs illik.

Recepteket még ezen az oldalon találhattok: 

http://csaladiayurveda.hu/category/receptek/

 

  Paleolit étrend

     A LIBRI kínálatából

libri-paleolit.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 11
Tegnapi: 16
Heti: 27
Havi: 119
Össz.: 45 456

Látogatottság növelés
Oldal: Különféle étrendek, ÚJ!!
Boldogság sziget - © 2008 - 2019 - lelkiegyensuly.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »